onsdag den 7. juli 2010

At leve som hund og kat

Mange katteejere ønsker sig en hund, men tanken om at føre de to dyr sammen skræmmer mange fra at forsøge. Det behøver ikke være sådan. Ved at belønne rolig adfærd og lære dyrene at forbinde hinanden med noget rart, kan hunde og katte lære at blive de bedste venner. Det kræver en indsats i starten, som du senere kan have glæde af i resten af dyrenes levetid.

Før hunden ankommer, bør du sætte et børnegitter eller en netdør op i hjemmet, så dyrene kan være adskilte, indtil de er ført sammen på sikker vis. At holde dem sammen er dit valg og derfor dit ansvar. Når du første gang sætter de to dyr sammen, er det din opgave at sørge for, at katten altid kan komme væk, bevæge sig frit, ikke presses og af selv opsøger hunden, når katten. Det samme gælder naturligvis hunden. Al samvær bør foregå på dyrenes præmisser – pres hører ikke hjemme i en sammenføring, og husk, at udover katten kan hunden også komme til skade. Så gå langsomt frem og giv dyrene den tid, som de har brug for.



NEMO foreslår, at du anvender følgende metode, som efterhånden har virket i rigtig mange hjem med hunde og katte i alle aldre. Normalt, hvis du anvender metoden korrekt, tager den første og mest tidskrævende del af sammenføringen cirka fire dage.

1) Træn din hund alene uden katten i nogle simple grundfærdigheder som sit og dæk og at tage kontakt til dig. Når øvelserne er færdigindlærte, kan du anvende dem i sammenføringen. En hund, der sidder eller ligger, kan ikke samtidig jage en kat.

2) Lad katten bevæge sig løs i rummet, sørg for, at den kan søge væk, hvis den ønsker det. Lad katten gå ud af rummet, hvis den ønsker det. Pres aldrig en kat. Få en hjælper til at fodre katten med lækre godbidder, når den nærmer sig rummet, hvor hunden og du er, eller når katten ser på hunden og er rolig. Det er i orden, at katten er en smule anspændt, men hvis den ikke vil spise maden, skal du flytte dig længere væk med hunden. Det samme gælder, hvis hunden ikke vil spise. Dyr, som er stressede lærer dårligt.

3) Hold hunden i snor i starten - øg gradvis snorens længde. Gør hunden udfald, så vend om og gå væk med den, gå ind igen, når den er rolig. Skæld ikke ud. Beløn al rolig adfærd hos hunden med godbidder. Giv også hunden godbidder for at se væk fra katten og op på dig. Hvis du gør dette korrekt, vil du opleve, at hunden begynder at udvise mere og mere af den ønskede rolige adfærd, når katten er i rummet. Anvend de øvelser, som du lærte hunden under punkt 1) – beløn al rolig adfærd med ros og godbidder.

4) Din opførsel er vigtig. Optræd rolig, undlad at skælde ud og træk vejret dybt ned i maven. Ofte er ejers adfærd skyld i, at sammenføringer går galt. Er du meget nervøs, kan det smitte til dyrene. Tag eventuelt selv egnede Bachs Blomsterdråber som beroligelse. Disse får du hos en uddannet Bach-terapeut.

5) Undlad at fodre de to dyr tæt op af hinanden. Giv dem plads og mad i god afstand af hinanden, men så begge er rolige og kan se hinanden.

6) Ignorer al stresset og aggressiv adfærd fra begge dyr - du arbejder virkelig med associationer og følelser i dette her. De to dyr skal lære at forbinde hinanden med noget positivt, gå stille og rolig væk med hunden, hvis et af dyrene stresser op, øg afstanden og start herfra og prøv igen.

7) Lad ikke dyrene være alene uden opsyn, før sammenføringen er gennemført. En enkel dårlig oplevelse, kan overskygge en række gode, og tvinge dig til at skulle starte helt forfra.
Træn sammenføringen i korte sessioner flere gange dagligt. Giv dyrene pauser ind imellem. Ofte vil du opleve, at det går markant fremad efter en pause. Ingen, som er trætte, lærer ret godt.




Gør de to dyrs første dage sammen til en FEST af gode oplevelser, så kan du også få glæde af at se dine dyr leve harmoniske - som hund og kat – i forhåbentlig mange år frem.

Ingen kommentarer: